Dagsvandring mellem Esrum og Mårum

Dagsvandring mellem Esrum og Mårum

Dagsvandring mellem Esrum og Mårum (mørkegrøn rute), går fra Esrum Kloster til Skovvej i Mårum eller omvendt og byder på den smukke natur i Gribskov.

Undervejs passerer du flere hellige kilder og andre seværdigheder på ruten.

Den korte rute er ca. 11 km. og den længste rute er over 18 km.

Vandrekort

Klik på billedet for at se det interaktive vandrekort

Ud i skoven

Når du forlader Esrum Kloster, og begiver dig ind i Gribskov, passerer du Esrum Sø på din venstre side og nu er du på vej mod Parforcejagtlandskabet, som i 2015 blev udpeget til UNESCOs Verdenskulturarv.

På Tisvildevejens rute passerer du en række kilder, der i den lokale folketro havde helbredende virkning. Den første, der ligger ganske tæt på Esrum Kloster, er Daniels Kilde. Der er flere kilder i skoven mange andre seværdigheder i Gribskov. Se nederst på siden her eller  udforske Naturstyrelsen hjemmeside, hvor der er tegnet et kort over en del af dem.

På vejen kan du hvile og evt. spise ved Fændrikshus som er et gæstgiveri i Gribskov.

Se åbningstider her.

Markvej i Gribskov
På vej ind i skoven

Når du træder ud af skovbrynet ved Mårum Hegn har du skovfogedboligen ”Mårumhus” på din højre hånd og nu ser du Mårum foran dig, med kirken som et tydeligt vartegn. Vejen hedder Skovvej og fører op til Landsbyen Mårum, som har ca. 250 indbyggere og hører til Mårum Sogn. Vi siger velkommen til Mårum.

Mårum

Mårum er en landsby og var tidligere kendt for sin kilde, hvorfra der blev solgt “Maarum, naturligt mineralvand fra Den Danske Stats Kilde” på flasker, tappet af Wiibroes Bryggeri i Helsingør.

Mårum landsby omfattede i 1682 seks gårde og tre huse uden jord. I dag er Mårum et lokalsamfund med mange aktiviteter knyttet til både forsamlingshus og kirke og et rigt foreningsliv.

Kirken kan ses på lang afstand da den ligger ret højt i landskabet i sognets nordøstre del, i den sydlige udkant af byen.

Mårum Kirke
Mårum kirke

Praktisk information

Transport

Med bil

Hvis du sætter GPS på, risikerer du at blive ledt til Klostergade i Esrum by. Her er ingen parkering! Du skal derimod køre ind til klosteret fra Frederiksværksvej (rutenummer 205). Der er god skiltning ud for grusvejen, som fører op til P-pladsen.

Med tog, bus og til fods

Fra København via Helsingør:

Tag kystbanen til Helsingør og derfra videre med bus 390R. Stå af ved Esrum Kostskole i Esrum By.

Fra København via Hillerød:

Tag S tog til Hillerød og derfra videre med lokalbane 940R mod Gilleleje. Stå af på Mårum Station og tag bus 362 til Esrum. Stå af ved Esrum Kostskole i Esrum by.

Hvis du vil gå lidt kan du stå af på Mårum Station og gå de sidste 4,6 kilometer i naturskønne omgivelser til Esrum Kloster. Du kan også stå af på Kagerup station og finde vej gennem Gribskov til klosteret.

Aktiviteter

Med kano eller bådfart

Tag til Fredensborg (lokalbane 930R) og spadser ned til Esrum Sø.

Her finder du både kanoudlejning og Fredensborg Bådfart, begge løsninger kan bringe dig og dit selskab over til den anden bred af Esrum Sø.

Læs mere om kanoudlejning “Sne og Vand”

Overnat i shelter

I 2020 blev der bygget 10 shelter rundt om Esrum Sø. De kan ikke bookes men benyttes efter “først til mølle” princippet. Læs mere her.

Er I en større gruppe, kan den store shelter, som er sammenbygget med et overdækket bålsted i nordenden af søen, være en mulighed. Stedet har das, men ikke vand. Blå Port som det hedder kan bookes via Naturstyrelsens hjemmeside

Mad og drikke

På Esrum Kloster er der Restaurant Klosterkælderen, og ved vandmøllen finder du Møllecaféen, hvor du i sommerhalvåret kan købe et måltid mad f.eks. suppleret med den meget velsmagende Esrum Kloster Øl. En god start på den videre tur gennem Gribskov.

Få yderligere oplysninger

 På den lange rute gennem Gribskov ligger Fændrikhus, et lille traktørsted lige ved Esrum Sø. Se åbningstider på deres hjemmeside.

I Mårum kan du købe mad og drikke på OK- tanken, Ny Mårumvej 174, 3230 Græsted.

Find åbningstider på deres Facebook side

Hvis dit B&B på etapen ikke tilbyder aftensmad, kan du bestille maden hos Nordsjællands Kogekoneservice og få det leveret. Ring og aftal nærmere på tlf. 25480436.

Toilet og vand

Du finder toilet og vand:

  • Esrum Kloster
  • Mårum Kirke
  • OK-tanken i Mårum

Hvad sker der mere på etapen

Her finder du links til foreninger eller lignende, som ofte har arrangementer du kan deltage i.

Esrum Borgerforening – 

Mårum Forsamlingshus – Deltag i fællesspisning, foredrag, musikaftner og andet.

Mårum Kirke – Deltag i gudstjenester, koncerter, foredrag, frokoster m.m.

Dansk ornitoloisk forening – Beskrivelse af fuglelivet i Gribskov. Foreningen arrangere også ture med guide.