Etape 4 - Ramløse - Tisvilde

En oplevelsesrig dag. Turen går gennem de naturskønne områder Ellemosen, Tibirke og Tisvilde Hegn.
I Tisvildeleje er Skt. Helens grav et besøg værd.
Den korte rute måler ca. 19 km. Den lange rute er på ca. 23 km.

oversigtskort vandreruten Tisvildevejen
KLIK PÅ BILLEDET for at se interaktivt vandrekort

Ramløse

Ramløses navn hentyder til de fugtige enge, som fandtes mellem kirken og Arresø. Byen udviklede sig rigtig godt gennem middelalderen og op til tiden for de store landboreformer

Kæmpehøje og guldsmykker

I forhistorisk tid var egnen også meget populær. På luftfotos ses omridsene af mere end 20 bronzealderhøje omkring den centrale del af Ramløses gamle landsby. I dag finder vi en halv snes af disse høje smukt bevarede meget tæt på byen. Når du går fra havnen og videre op mod byen ad Søkrogvej, ligger der en gravhøj inde til venstre; den kaldes Eghøj. I 1994 blev der fundet en stor sølv- og guldskat på en mark få hundrede meter øst for byen. Den blev døbt Ramløseskatten. Den bestod af 446 genstande, heraf var de 13 af guld. Den stammede fra vikingetiden.

Tibirke i sigte

Vi følger Oldtidsvejen, som løber gennem Ellemosen og Holløse Bredning mod Tibirke Kirke. I 1100-tallet blev den opført på det gamle offersteds/helligkildes placering.

Allerede på lang afstand toner Tibirke Kirkes tårn frem omgivet af Tibirke Bakker, Tisvilde Hegn og Lundene – alt sammen vest for Bækkebrovej.

Hvis man er en større gruppe, som i forvejen har en aftale med ejeren af stutteriet Tirsvæld, Søren Grene, er der mulighed for at slå et smut inden om gården før man krydser vejen. Her kan man se et smukt murmaleri, som i billeder fortæller egnens historie. Maleriet er udført af Tanja Baltzer. På den modsatte side af Bækkebrovej, nedenfor kirken, springer Toftebrokilden (Tofte Kilde) ud af sandbjerget med sit okkerholdige vand, som imidlertid kan drikkes. Kilden kaldtes tidligere for Tirs Væld, og er en af helligkilderne på Pilgrimsruten Tisvildevejen.

Tibirke Bakker

Tibirke Bakker blev dannet under sandflugten, der tog fat i midten af 1500-tallet og siden lagde egnen øde og forladt hen. Fra det smukt kuperede landskabs højeste punkt Udsigten, 57 meter over havets overflade, er der vid udsigt over landskabet til flere kirketårne og til Arresø. I klart vejr kan man endda se helt til Kullen på svenskekysten. Det er en stor oplevelse at gå rundt i det fredede område med de mange smukke huse og den særlige natur, der findes i dette område. Naturstyrelsen har naturpleje i Tibirke, hvilket betyder at området afgræsses af får, så træer og buske holdes nede. Dette gør at der mellem husene næsten udelukkende ses lyngbakker og enebærtræer.

Tisvilde hegn

Skoven begynder ved Ramløse å 2 km. vest for byen. Den blev plantet oven på et metertykt lag af flyvesand, som havde lagt flere landsbyer øde. Man forsøgte på mange måder at standse sandet i at begrave huse og marker.

Asserbo Slotsruin i Tisvilde Hegn
En gruppe vandrere holder pause ved Asserbo Slotsruin i Tisvilde Hegn

Den videre vandring mod Tisvilde

Man går til Tisvilde ad vejen med de gamle sommerhuse på sin højre side, og med skoven på sin venstre side. Grænsen mellem skov og bebyggelse er mange steder smukt kantet af et stengærde og en lang række gamle egetræer, der følger dig helt til Tisvilde.

Efter en hvilepause ved Helene Kilde, fortsætter du på stien op ad bakken. Stien fører dig ud på Strandvejen. Her til højre ligger Helenekilde Badehotel. Det blev bygget i 1896 af Højesteretssagfører Fr. Grüner, der i sølvbryllupsgave forærede sin hustru boligen som sommerhus residens. Huset blev i 1904 omdannet til Badehotel, der også i dag fungerer som sådan. Ad Strandvejen fortsætter du forbi Helenekildevej til Strandbakkevej, som du følger og når ud til Hovedgaden. Hvilken retning af de flere muligheder vi her end følger, vil der være utallige steder (Tisvildes størrelse taget i betragtning) hvor du kan få noget at spise og drikke og et godt sted at overnatte.

Når du er fremme ved Tisvilde er din vandring ad Pilgrimsruten Tisvildevejen ved at være bragt til ende.

Kort

Kort over hele ruten

Køb et kort eller benyt det interaktive kort

Overnatning

B&B's

Find et sted at sove blandt de mange tilbud på etapen

Praktisk

Tips og gode råd

Forslag til pakkeliste og og andre gode tips

Transport

Bus 320 kører til og fra Ramløse hver halve time store dele af dagen.

Hvis Tisvilde er afslutningen på din rejse nu, kan du tage tog eller bus hjem fra Tisvilde Station. Fra Tisvildeleje Station kører toget til Helsinge og Hillerød, og herfra kan du komme videre med bus eller tog. Der går også bus 361 fra Tisvilde til Helsinge og Hillerød.

Fra Rabarbergården (se nedenfor) er der få minutters gang til Holløse Trinbræt hvor toget går mod Hillerød og Tisvilde.

Se mere på Rejseplanen.dk

Toilet og vand

Du finder toilet og vand:

  • Ramløse Kirke
  • Tibirke Kirke

Overnatning

Ramløse har adskillige ”Bed & Breakfast”. De ligger alle inden for en radius på 1 km. fra centrum. De er ofte bookede et godt stykke frem i tiden, så du skal være tidligt ude.
Her er et par muligheder

Der arbejdes for tiden på at arrangere ”primitive” sovemuligheder.
Tlf.: 6150 5050 eller 4588 8990 oplyser om mulighederne.

Der findes mange overnatningsmuligheder i Tisvilde
Der er også overnatningsmuligheder lidt udenfor Tisvilde på Sankt Helene Centeret som ligger en kilometer øst for Tisvildeleje.
Læs mere om overnatningsmuligheder her

Mad og drikke

Ramløses eneste forretning, ”NETTO”, har længe åbent. Som alternativ kan man tage bussen til Helsinge, hvor der er flere spisesteder og supermarkeder.

MAD OG DRIKKE I NÆRHEDEN AF RAMLØSE
Ca. 6 km mod Frederiksværk ligger et supermarked.

Ca. 5 km fra Ramløse mod vest, på Frederiksværksvej ligger Restaurant Tinggården. Restauranten ejes og drives af Jan Friis Mikkelsen og Charlotte Vendorf. Her serveres mad af høj kvalitet. Det kan være nødvendigt at bestille bord.
Restaurant Tinggården
Frederiksværkvej 182
3300 Frederiksværk
Tlf. 4871 2235

MAD OG DRIKKE I TISVILDE
Der er mange muligheder for at spise rigtig godt i Tisvilde og Tisvildeleje. Bl.a. Tisvilde kro, The Little café, Helene Kilde Strandhotel, Tisvilde Bistro, Tisvildeleje Cafeen, Den røde Tomat, Tisvildeleje Strandhotel, Restaurant Maya, Pension Kildegaarden m.m.
Find mere information her

Du kan også vælge at gå til Holløse Gade 21, hvor Rarbarbergården ligger. Rabarbergården er en restaurant som Louise og Thomas Køster åbnede i 2016. De driver også bæredygtigt landbrug, og ”Haver til Maver”, foruden at være koordinatorer i Gribskov Spisekammer og meget mere. 

Der ligger et supermarked i Tisvilde Hovedgade.

Seværdigheder på etapen

Tibirke Kirke

Tibirke Kirke er omgivet af smuk natur og indbyder til ro og fordybelse.

Ramløse Kirke

Ramløse Kirke har en spændende historie, som går helt tilbage til tolvhundrede tallet.