Dagsvandring mellem Annisse og Ramløse (gul rute), går langs Arresøens bred ad en fredelig lille sti.
Undervejs er der gode muligheder for at opleve søens dyreliv. Sidst på ruten kommer du til ”Ramløse Bakker”, som er et smukt kuperet område ned mod søen.
Dagsvandring mellem Annisse og Ramløse er ca. 12 km. lang.
Annisse har fra gammel tid været beboet, hvilket de mange gravhøje fra oldtiden er synlige beviser på. Der findes i dag rester af 8 bevarede høje med jættestuer, som er fredet.
Ved Annisse by rager et næs ud i Arresø, og navnet Annisse betyder da også ’ved næsset’.
I 1200-tallet blev der opført en borg i Annisse på næsset, som senere fik navnet ’Hovgårdsnæsset’.
I vikingetiden var Arresø en fjordarm, som strakte sig ind i landet ude fra Kattegat med et bredt udløb mellem Arrenakke og Asserbo.
I 1200 tallet havde Danmark mange fjender, og der blev bygget en del fæstninger, som kunne sikre den danske kystlinje, bla. Hovgårdsnæsset. På det tidspunkt kunne fjenden sagtens føre sine skibe direkte ind i Arresø, hvorfra man kunne få det perfekte baghold.
Nyd turen fra Annisse til Ramløse langs Arresøens bred, med vandet på din venstre side og landskabets venlige marker på din højre side. Her er fred og ro på den lille sti, og god mulighed for at opleve søens dyreliv på nært hold.
Præster og degne red, kørte eller gik søndag efter søndag ad den smalle vej, som forbandt kirkerne; naturligt nok kom den til at hedde ”Præstevej”. Det er denne vej, du nu skal ud på.
Præstevejen løber langs søens rørskov. Det kuperede terræn forstærkes af de tilstødende arealer af hævet havbund. Rørhøgen er en af de almindeligste rovfugle i området. Den kendes let på sine stærkt løftede vinger i svævet. Kig efter den langs bredden, men især inde over de tilstødende marker. Den går gerne efter mus og uforsigtige harekillinger. Men med lidt tålmodighed ses dagligt både havørn og fiskeørn. Husk at lægge nakken godt tilbage, for de er højt, højt oppe.
Om aftenen i forsommeren runger rørdrummens paukende trommelyde gennem rørskoven. For få år siden blev der udsat et par bæverfamilier i de tilstødende åer. Er du tidlig på færde – eller sent ude – så nyd synet af de græssende rådyr. Området er også vært for en bestand af kronvildt.
Buslinje 380R går mellem Helsinge og Hillerød via Alsønderup, Gl. Annisse og Annisse Nord.
Fra Tisvildeleje Station kører toget til Hillerød via Helsinge og Kagerup.
Buslinje 361 køre fra Tisvilde til Helsinge og Hillerød.
Se mere på Rejseplanen.dk
M/S Frederikke sejler på Arresø i perioden maj til september. Du kan gå ombord fra Ramløse Havn.
Læs mere om bådfarten på hjemmesiden.
Du finder toilet og vand:
Caféen på Garbolund vingård har åben i weekenderne fra maj til september. Se deres hjemmeside.
Landcaféen Lindedahl har åbent i weekenderne fra maj til september. Se mere på deres hjemmeside.
I Ramløse kan du handle ind i Netto.
Hvis dit B&B på etapen ikke tilbyder aftensmad, kan du bestille maden hos Nordsjællands Kogekoneservice og få det leveret. Ring og aftal nærmere på tlf. 25480436.
Her finder du links til foreninger eller lignende, som ofte har arrangementer du kan deltage i.
Annisse Forsamlingshus – Deltag i fællesspisninger og andre arrangementer.
Ramløse Forsamlingshus – bankospil mv.
Ramløse Guiden – Her kan du finde artikler om hvad der sker i og omkring Ramløse.
Ramløse Scenen – Meget populært lokalt dilettant teater.