Pilgrimsruten Esrum-Tisvildevejen er en vandrerute som går gennem de smukkeste dele af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Den i alt ca. 100 km lange vandrerute er inddelt i 4 etaper.
Du kan opleve, unik natur og kultur samtidig med, at du kan gå på opdagelse i de mange historiske attraktioner, myter og sagn, som knytter sig til Esrum-Tisvildevejen.
Langs hele ruten kommer du igennem landsbyer, som tager godt imod de vandrende.
Ruten kan tages i de anviste etaper eller som helt selvvalgte strækninger efter behov og formåen.
Læs om de fire etaper under menu’en “Etaper”.
Det store kloster ved Esrum er indgangen til Nationalparken. Herfra følger ruten de katolske munkes og pilgrimmenes vandring fra Esrum Kloster til Sankt Helene Kilde og grav i Tisvilde. Esrum kloster blev opført af den franske cisterciensermunkeorden. De etablerede graven for Skt. Helene, som blev et helligt sted og et valfartssted for pilgrimme.
En pilgrim betyder egentlig ”én, som går over markerne”. En person som midlertidigt bryder op fra sine vante omgivelser og vandrer mod ukendte egne. I opbruddet ligger en længsel efter ro, dybde, sans og samling, mening og retning. En såvel indre som ydre rejse.
Den kristne Pilgrimsvandring kendes helt tilbage fra Romerriget, der indførte kristendommen som hovedreligion.
Den centrale fortælling for den kristne pilgrimsfærd er Jesu lidelse, død og opstandelse.
I den tidlige middelalder begav millioner af mennesker sig ud på lange pilgrimsvandringer i Europa. Når man drog på pilgrimsfærd, var det for at vise sin tro, som en form for bodshandling, eller i håb om at forebygge eller blive helbredt for lidelser.
I dag har en pilgrimsvandring måske ikke et religiøst formål, men kan i stedet have et sigte på det simple liv og ønsket om at finde mening og ind til sig selv – alene eller måske gennem fællesskaber.
Endemålet for pilgrimsruten er Sankt Helene kilde i Tisvilde. Ifølge sagnet kom liget af den myrdet skånske pige Helene, sejlende på en sten fra Sverige. Det siges at en kilde sprang frem, der hvor liget af Sankt Helene blev lagt. Stenen har efter sigende mærker efter den døde piges lemmer som bevis for historien.
Sagnet om Sankt Helene og den hellige kildes helbredende virkninger voksede gennem tiden, så meget at selv Christian d. 4 tappede vand fra kilden.
Stenen, som Sankt Helene kom sejlende på, ligger ca. 50 m ude i vandet ved Tisvildeleje strand.
Velkommen på Pilgrimsruten Esrum-Tisvildevejen
Der pågår kontinuerligt et stort arbejde med at holde hele ruten i en god stand.
Du kan hjælpe ved at sende et valgfrit beløb til Foreningen Esrum-Tisvildevejen, skriv ”Støt ruten” i kommentarfeltet.
Send beløbet til Mobilepay: 69916