Når kultur og tradition forenes
En vandrebeskrivelse fra 3. og 4. etape

weekendtur i april 2020

I min familie har det været en tradition at besøge Helene Kilde på Sankt Hans aften. Det er i følge sagnet denne ene dag kilden har helbredende kræfter, og derfor har det også været en destination folk har valfartet til i hundredvis af år. Med et sommerhus lige rundt om hjørnet fra den berømte kilde, er det jo ingen sag at komme dertil. I hvert fald ikke i forhold til i gamle dage, hvor man vandrede i flere dage, måske endda på krykker, for at nå målet.

I et historisk perspektiv synes jeg Tisvildevejen er interessant. Med dagsetaper der placerer sig mellem byens kirker kan jeg ikke lade være med at lade tankerne vandre bagud. Når jeg går ned ad Præstevej, vasker hænder i en historisk helligkilde eller spiser min medbragte madpakke i det fri, forstår jeg fortiden en lille smule bedre. Men det er ikke kun historien der er smuk. Den lange Pilgrimsrute synes aldrig at gå på kompromis med den smukkeste vej, og ofte sendes man ud på lange krumspring, for at få den største naturoplevelse.

 

De to etaper jeg gik var spændende på hver sin måde. Den første dag kiggede jeg på natur og dyreliv, mens anden dagen var proppet med nordsjællandsk kulturhistorie. Det mest lærerige var historien om sandflugten i 1500-tallet. Når man går den korte rute kommer man både forbi Den Tilsandede Landsby, Asserbo Slotsruin og Sandflugtsmonumentet, der alle beretter om en tid, hvor Tisvilde Hegn var en sandørken. Flere steder er der sat små skilte op, så man kan læse om stederne, når man står derude. Jeg foretrækker den korte vandre rute, da man kommer op forbi Helene Grav, inden man når slutmålet, hvilket jeg synes binder en smuk sløjfe på historien.

Forberedelsen til turen var let. På tisvildevejen.dk printede jeg mit eget kort og fandt kontaktinformation på et lokalt Bed & Breakfast. Jeg var overrasket over, at det kun koster 200 kr. for overnatning, og når man er nybegynder indenfor vandring som jeg er, kan det altså være rart at gå ruten uden en stor oppakning.

I en tid hvor Corona hærger hele verdenen var det for mig ekstra aktuelt at tage på Pilgrimsvandring. Det er en meget smuk rute, og man kan ikke andet end at blive glad (og sund) af at gå den.

Leela Legene Thomsen