Flot aften for frivillige på Esrum-Tisvildevejen

Flot aften for frivillige på Esrum-Tisvildevejen

Den 4. oktober 2018, havde bestyrelsen for foreningen Pilgrimsruten Esrum-Tisvildevejen, inviteret til en forrygende aften for 50 frivillige i Mårum forsamlingshus med middag og oplæg fra to forskere, Szilvia Gyimóthy fra Ålborg Universitet og Jane Widtfeldt Meged fra RUC.

Forskerne har fokus på turisme, frivillighed og fællesskaber. De har fulgt årets guidede sommervandring i juli 2018, på ca. 80 km fra Esrum kloster til Tisvildeleje for 30 pilgrimme og fremlagde nogle af deres resultater.

Esrum – Tisvildevejen betegnes som helt unik, da ruten bevæger sig gennem Nationalpark Kongernes Nordsjælland ad naturskønne stier gennem skov, langs søer, over bakker og dale. På sommervandringen formidler naturvejleder Niels Henriksen en stor kulturel og historisk viden om steder på ruten.

Det er en helt ny og særlig form for turisme, hvor vandrerne går for at få oplevelser forbundet med fællesskab, nærhed, spiritualitet, måske religiøsitet, åndelighed, ro og sanseoplevelser i naturen. En indre rejse med selvudvikling. Typisk for disse vandrere er, at det fortrinsvis er kvinder over 60 år. Kun ganske få mænd deltager.

Nogle går, som par, andre som familie og andre alene – men ens for alle er en stor glæde forbundet med fællesskabet i gruppen og i mødet med de mange frivillige, som servicere dem på højt plan med udsøgt bespisning, musik, fortællinger og mange kulturelle oplevelser. Mødet mellem de frivillige og vandrerne var forbundet med stor imødekommenhed, åbenhed og kærlighed.

“At vandre sammen er at vokse sammen”

Denne form for turisme kan betragtes som et alternativ til “overturisme” og ekstremturisme.

Forskernes råd til bestyrelsen og de frivillige er blandt andet, at styrke de indbyrdes netværk omkring f.eks. overnatningsmuligheder, få fat i folk, som ikke kender til ruten, sørge for at uddybe og opdatere hjemmesiden, søge flere fondsmidler, så der kan ansættes en fast person til opgaverne.

Bestyrelsen i Foreningen Esrum-Tisvildevejen er:

Christian Nørr, formand
Pia Niebuhr, næstformand
Mette Frosch-Hansen, kasserer

Bestyrelsesmedlemmer:
Rigmor Westh Baagøe, initiativtager
Bertel Baagøe
Szilvia Gyimóthy
Niels Henriksen

De kunne med stor tilfredshed konstatere, at flere og flere vandrer ad ruten ved at anvende de nye detaljerede kort, følge de mange nedgravede pæle med pile samt bruge oplysninger fra hjemmesiden: www.tisvildevejen.dk.

Der arbejdes på, at ruten bliver en europæisk certificeret vandrerute og tanken er, at den skal udvides til at gå i ring fra og til Esrum kloster gennem landsbyerne. I alt ca. 100 km. Alle skal kunne benytte hele eller dele af ruten efter lyst og behov – hele året.

Endeligt blev de mange frivillige rost og påskønnet for deres store arbejde. Uden dem – ingen Esrum – Tisvildevej.

Af Marianne Lomholdt