Denne etape (lysegrøn) går mellem landsbyerne Mårum og Annisse, og kommer igennem landsbyen Kagerup. Undervejs passerer du en række kilder, der i den lokale folketro havde helbredende virkning.
Den korte rute er ca. 19 km. lang og den længste rute er ca. 26 km. lang.
Undervejs
På Tisvildevejen passerer du en række kilder, der i den lokale folketro havde helbredende virkning.
Når du går fra Mårum mod Kagerup, er den første kilde du møder, Grønnekilde. Grønnekilde er en helligkilde. Sagnet siger, at Esrum munkene vandrede ud til Grønnekilde Skærtorsdag i Påsken, ”det grønnes dag”, for her at vaske de fattiges fødder i kildevandet, og på denne måde vise deres ydmyghed.
Det rør man kan se stikke ud af brinken, siges at være et efterladenskab fra ”Jens Omgang”. Jens Omgang var en krybskytte, som levede på egnen i 1800-tallet, han måtte engang stikke sit gevær ind i jorden i skrænten for ikke, at blive taget med dette i hånden.
Går du videre af ruten og vælger den ‘korte rute’, kommer du ud af Gribskov i den sydlige ende af Solbjerg Engsø.
Her kan du eventuelt tage en kaffepause ved Tibberuphus. Café bussen har åben i weekender og ferier fra kl. 10.00 til 16.00.
Vælger du derimod den ‘lange rute’ og går mod landsbyen Alsønderup, går du langs med åen med smuk og storslået natur.
I den sydlige ende af Solbjerg Engsø finder du et plateau med bænke og god udsigt udover søen. På gode dage, kan man være heldig at se havørne og andre rovfugle.
Det er også her du finder Haldbjerg Naturcampus med shelter, bålhus og spiseområde, hvor du gerne må spise din medbragte madpakke.
Fra Solbjerg Engsø kommer man gennem Høbjerg Orned til engene omkring Pibe Mølle.
Pibe Mølle står stolt og rank på en bakke top med den mest vidunderlige udsigt. Nyd en pause her i græsset og hvis møllen har åben, und dig selv en tur op i den kulturhistoriske og smukt bevaret mølle.
Du vil se, at der over det småbakkede landskab rejser sig et utal af bakkeknuder og korte rygge. Disse består væsentligst af sand eller grus enkelte dog af ler, som eksempelvis Tvingsbakke ved Petershvile.
Områdets forekomst af ler gav grundlag for etablering af Pedershvile Teglværk i 1933. Teglværket drives i dag af Wienerberger A/S, som er et datterselskab i den verdensomspændende teglkoncern Wienerberger AG. På Pedershvile Teglværk produceres i dag mursten og beklædningstegl af ler udvundet på arealer omkring teglværket.
Har du valgt den lange rute, kommer du igennem den smukke lille landsby Bendstrup og kommer videre til Alsønderup.
Alsønderup Kirke er en smuk gammel landsbykirke med en historie som række helt tilbage til 1100 tallet.
Fra Alsønderup går ruten gennem Nejede Vestskov og møder Arresø ved Pøleåens udløb.
Gribskovbanen, som køre mellem Hillerød og Gilleleje, har hele 2 stationer på denne etape, nemlig Kagerup og Mårum.
Buslinje 362 går mellem Helsinge og Gilleleje via Kagerup St., Mårum og Esrum Kloster.
Buslinje 380R går mellem Helsinge og Hillerød via Alsønderup, Gl. Annisse og Annisse Nord.
Her finder du links til foreninger eller lignende, som ofte har arrangementer du kan deltage i.
Borgerforeningen Alsønderup Sogn
I Mårum findes OK-tanken som sælger lidt dagligvarer samt sandwich, pølser, brød og drikkevarer. Find åbningstider på deres Facebook side.
Mad og drikke på etapen mellem Mårum og Annisse:
Hvis dit B&B på etapen ikke tilbyder aftensmad, kan du bestille maden hos Nordsjællands Kogekoneservice og få det leveret. Ring og aftal nærmere på tlf. 25480436.
I Høbjerg, få kilometer efter Solbjerg Engsø, ligger Cafe Pibe Mølle samt oste- og vinbutikken Pibe Mølle Ost og Vin.
Du finder toilet og vand: