Esrum Kloster cafe i kælderen
Inden man forlader Esrum og begiver sig ud i Nordsjælland ad Pilgrimsruten Tisvildevejen, er det oplagt at nyde Møllecaféens mad og drikke

Etape 1 - Fra Esrum til Mårum

Her starter rejsen! Første dagsvandring (mørkegrøn rute), som går fra Esrum Kloster til Mårum, byder på den smukke natur i Grib Skov. Undervejs passerer du også den første af flere hellige kilder på ruten.
Den korteste rute, som vi beskriver her på siden, er ca. 11 km. lang mens den lange rute går over 18 km.

oversigtskort vandreruten Tisvildevejen
KLIK PÅ BILLEDET for at se interaktivt vandrekort

Esrum Kloster

Esrum Kloster er et gammelt cistercienserkloster, der ligger ved Esrum nord for Esrum Sø i et landskab med skove og enge. Klosteret blev indviet til Jomfru Maria i 1151. Under ordenens ekspansion i 1100-tallet fungerede klosteret som spydspids i Skandinavien for udbredelsen af troen og for ordenen, idet Esrum Kloster snart blev moderkloster ved grundlæggelsen af flere klostre i Danmark og Nordtyskland.

Efter en større restaurering åbnede det i 1997 for offentligheden.

Ud over en udstilling om klosterliv og middelalder på klosteret og de mange medicinske urter i klosterhaven, afholdes der større markeder og festivaler bla. Esrum Middelalderdage, høstfestival, ølfestival og julemarked.

Uanset om du kommer til Esrum Kloster som pilgrimsrejsende, på dagsvandring i Gribskov eller som almindelig besøgende, bliver du budt velkommen i klosterkælderen

Ud i skoven

Når du forlader Esrum Kloster, og begiver dig ind i Grib Skov, paaaerer du Esrum Sø på din venstre side på vej mod Parforcejagtlandskabet, som i 2015 blev udpeget til UNESCOs Verdenskulturarv.

På Tisvildevejen passerer du en række kilder, der i den lokale folketro havde helbredende virkning. Den første, der ligger ganske tæt på Esrum Kloster, er Daniels Kilde. Der er mange andre seværdigheder i Gribskov. Skulle du være interesseret i at udforske disse, har Naturstyrelsen tegnet et kort over en del af dem.

Markvej i Gribskov

På vejen kan du hvile og evt. spise ved Fændrikshus som er et gæstgiveri i Gribskov.
Se åbningstider her.

Når du træder ud af skovbrynet ved Mårum Hegn med skovfogedboligen ”Mårumhus” på din højre hånd, ser du Mårum foran dig, med kirken som et tydeligt vartegn. Vejen hedder Skovvej og fører op til Landsbyen Mårum, som har 229 indbyggere og hører til Mårum Sogn. Vi siger velkommen til Mårum.

Transport

MED BIL
Hvis du sætter GPS på, risikerer du at blive ledt til Klostergade i Esrum by. Her er ingen parkering! Du skal derimod køre ind til klosteret fra Frederiksværksvej (rutenummer 205). Der er god skiltning ud for grusvejen, som fører op til P-pladsen.

MED TOG OG BUS OG TIL FODS
Fra København via Helsingør:
Tag kystbanen til Helsingør og derfra videre med bus 390R. Stå af ved Esrum Kostskole i Esrum By.

Fra København via Hillerød:
Tag S tog til Hillerød og derfra videre med lokalbane 940R mod Gilleleje. Stå af på Mårum Station og tag bus 362 til Esrum. Stå af ved Esrum Kostskole i Esrum by.

Hvis du vil gå lidt kan du stå af på Mårum Station og gå de sidste 4,6 kilometer i naturskønne omgivelser til Esrum Kloster. Du kan også stå af på Kagerup station og finde vej gennem Gribskov til klosteret.

MED KANO ELLER BÅDFART
Tag til Fredensborg (lokalbane 930R) og spadser ned til Esrum Sø. Her finder du både kanoudlejning og Fredensborg Bådfart, begge løsninger som kan bringe dig og dit selskab over til den anden bred af Esrum Sø.

Mad og drikke

På Esrum Kloster er der Restaurant Klosterkælderen, og ved vandmøllen finder du Møllecaféen, hvor du i sommerhalvåret kan købe et måltid mad f.eks. suppleret med den meget velsmagende Esrum Kloster Øl. En god start på den videre tur gennem Gribskov.
Få yderligere oplysninger

Oplysninger om mad og drikke i Mårum: Se næste side

Overnatning

Klik Hvis du har brug for at overnatte i Esrum er der flere muligheder.
Få yderligere oplysninger 

Oplysninger om overnatning i Mårum: Se næste side