Etape 3 - Fra Annisse til Ramløse

Turen fra Annisse til Ramløse går langs Arresøens bred ad en fredelig lille sti. Undervejs er der gode muligheder for at opleve søens dyreliv. Sidst på ruten kommer du til ”Ramløse Bakker”, som er et smukt kuperet område ned mod søen.
Begge ruter er ca. 12 km. lange.

oversigtskort vandreruten Tisvildevejen
KLIK PÅ BILLEDET for at se interaktivt vandrekort

Om Annisse by

Ved Annisse by rager et næs ud i Arresø, og navnet Annisse betyder da også ’ved næsset’. Arresø var oprindeligt en havbugt, der fra Kattegat skar sig ind i landet. Annisse har fra gammel tid været beboet, hvilket de mange gravhøje fra oldtiden er synlige beviser på. Der findes i dag rester af høje med jættestuer, og 8 bevarede høje, som er fredede.

I vikingetiden var Arresø en fjordarm, som strakte sig ind i landet ude fra Kattegat med et bredt udløb mellem Arrenakke og Asserbo. I 1200-tallet blev opført en borg i Annisse på næsset, som senere fik navnet ’Hovgårdsnæsset’. På dette tidspunkt havde Danmark mange fjender, og der blev bygget en del fæstninger, som kunne sikre den danske kystlinje. I gamle dage kunne fjenden sagtens føre sine skibe direkte ind i Arresø, hvorfra man kunne få det perfekte baghold.

Langs Arresøens bred

Nyd turen fra Annisse til Ramløse langs Arresøens bred, med vandet på din venstre side og landskabets venlige marker på din højre side. Her er fred og ro på den lille sti, og god mulighed for at opleve søens dyreliv på nært hold. Præster og degne red, kørte eller gik søndag efter søndag ad den smalle vej, som forbandt kirkerne; naturligt nok kom den til at hedde ”Præstevej”. Det er denne vej, du nu skal ud på. 

Velkomst på Garbolund

Med Arresø som nabo

Hovgårdspynten: Du kan starte langs Præstevej med det samme; men vi vil anbefale den lille sti langs søen. Du må ikke forsømme at beundre udsigten fra Annisse kirkegård. Herfra kan du se Næsset, som har navngivet Annisse. Her blev der opført et befæstet borganlæg for over 800 år siden. Disse anlæg fandtes der en del af ved og omkring Arresø middelalderen igennem.

Rørhøgens land

Den videre tur foregår på Præstevejen, som løber langs søens rørskov. Det kuperede terræn forstærkes af de tilstødende arealer af hævet havbund. Rørhøgen er en af de almindeligste rovfugle i området. Den kendes let på sine stærkt løftede vinger i svævet. Kig efter den langs bredden, men især inde over de tilstødende marker. Den går gerne efter mus og uforsigtige harekillinger. Men med lidt tålmodighed ses dagligt både havørn og fiskeørn. Husk at lægge nakken godt tilbage, for de er højt, højt oppe.

Om aftenen i forsommeren runger rørdrummens paukende trommelyde gennem rørskoven. For få år siden blev der udsat et par bæverfamilier i de tilstødende åer. Er du tidlig på færde – eller sent ude – så nyd synet af de græssende rådyr. Området er også vært for en bestand af kronvildt.

Kajak holdet i Ramløse Havn ved Arresø

Kort

Kort over hele ruten

Køb et kort eller benyt det interaktive kort

Overnatning

B&B's

Find et sted at sove blandt de mange tilbud på etapen

Praktisk

Tips og gode råd

Forslag til pakkeliste og og andre gode tips

Transport

Bus 380R Annisse Nord
Se mere på Rejseplanen.dk

Mad og drikke

I Annisse kan der på nuværende tidspunkt udelukkende købes mad og drikke på gården Garbolund, hvilket også passer med, at man ved aftensmadtid er fremme på den smukke gård Garbolund, hvor gårdejer Jette Haugaard bor.

I Ramløse findes en Netto butik, hvor der kan købes dagligvarer.

Hvad sker der mere på etapen

Her finder du links til foreninger eller lignende, som ofte har arrangementer du kan deltage i.

Ramløse Forsamlingshus

 

Toilet og vand

Du finder toilet og vand:

  • Annisse Kirke
  • Ramløse Kirke

 

Seværdigheder på etapen

Ramløse Kirke

Ramløse Kirke har en spændende historie, som går helt tilbage til tolvhundrede tallet.