Den årlige pilgrimsvandring på Esrum-Tisvildevejen

Den årlige pilgrimsvandring på Esrum-Tisvildevejen

Den årlige arrangerede Pilgrimsvandring på Esrum-Tisvildevejen er en helt unik og eksklusiv kulturvandring, der går fra Esrum Kloster til Tisvildeleje.

Turinformation

Tidspunkt: Fra den 12. juli til den 16. juli 2019

Vandring: Arrangeret vandring inkl. Overnatning, forplejning og guide

Varighed: 5 dage med 4 overnatninger

Længde: i alt ca. 60 kilometer, med daglige etaper der varierer mellem 12-17 km

Antal deltager: Max. 30 personer

Pris: 3.995 kroner. I prisen er inkluderet mad, oplevelser, bagagekørsel og overnatning

Tilmelding:  Du kan tilmelde dig på visitnordsjællands hjemmeside

Filmklip fra pilgrimsvandringerne 2016 og 2017
Filmet og klippet af Peter Hansen, Ramløse

Vandring gennem Ellemosen
Vandring gennem Ellemosen mellem Ramløse og Tibirke

Den årlige Pilgrimsvandring på Esrum-Tisvildevejen er en helt unik og eksklusiv kulturvandring med guide der går fra Esrum Kloster til Tisvildeleje.

Vi går i fodsporene på tidligere tiders pilgrimme og opsøger de gamle valfartssteder, som kirker, helligkilder og klostre. Samtidig inviteres vandrerne indenfor i de levende landsbyfællesskaber langs vejen med mulighed for, at deltage i lokale begivenheder.

Om aftenen bydes vandrerne på gastronomiske eventyr og hyggelige stunder, hvor vi lytter til musik, foredrag, fællessang og deltager i andre spændende aktiviteter. Derved læner vandringen sig op ad traditionen i den danske folkehøjskole, hvor vandrerne gennem samvær, nærvær og oplysning opnår viden og forståelse for, den verden vi møder på vejen.

Pilgrimsvandringen på Esrum-Tisvildevejen er en særligt eftertragtet sommeroplevelse, der udover de dyrebare individuelle erindringer også har skabt og styrket bånd mellem de vandrere, der har gået den i de foregående år.

Varmt velkommen!

Varighed

Pilgrimsvandringen byder på fem dage fyldt med mangfoldige kultur og naturoplevelser i Nordsjællands smukke landskab, skove og landsbyer. Ruten følger de smukkeste strækninger fra Esrum Kloster igennem landsbyerne Mårum, Annisse, Ramløse, Tibirke og ender i Tisvilde ved Helene Kilde.

Antal

Der kan maksimalt være tilmeldt 30 vandrere på den årlige pilgrimsvandring.

Et stort antal foreninger, frivillige, myndigheder og lokale virksomheder arbejder sammen om at skabe de bedst tænkelige oplevelser for de 30 mennesker.

Den store indsats og samarbejdet mellem de mange forskellige interessenter resulterer i en stor og uforglemmelig oplevelse for deltagerne.

En pilgrimsvandring

Vandringen er skabt med et kulturhistorisk sigte. Alligevel har vi valgt at kalde det en pilgrimsvandring, da den benytter sig af de gamle kulturhistoriske spor ved at gå fra det gamle cistercienserkloster Esrum Kloster, til Mårum Kirke, Annisse Kirke, Ramløse Kirke og Tibirke Kirke med slutpunkt ved Sankt Helene Kilde og Helene grav.

Læs mere om kirkerne her

Pilgrimme gennem tiderne har vandret på mange af de strækninger og været på de steder du skal vandre. Disse menneskers historier, tanker, følelser og skæbner er mangfoldige og overgår i dramatik og konsekvens langt, hvad nogen kulturrute nogensinde vil kunne formidle.

På pilgrimsvandringen drager man ud i verden for at efterlade en del af sig selv og sine materielle behov og jordiske bekymringer derhjemme. Ved at sætte sig selv i en ny og uvant sammenhæng får man fornyet sine tankerækker, og vendt fokus bort fra det trivielle. Det gjorde man i middelalderen, og det er stadig det vigtigste budskab ved pilgrimsvandring.

Nærvær

Vi kan stadig, som moderne mennesker, troende eller ikke-troende, nok have gavn af at blive revet ud af vores materialistiske hverdag og komme lidt tættere på den nære og fjerne omverden, det som sker inden i os, og det der er større end os selv, og som måske opleves og sanses bedst gennem nærværet i naturen, og i det åbne møde med andre mennesker.

samvær omkring middagsmaden

Guide

Esrum-Tisvildevejen formidler kulturhistoriske værdier, naturoplevelser og kulturgeografi. Du ledes gennem Nordsjælland af den dygtige formidler og naturvejleder Niels Henriksen, som gennemgående natur-og kulturformidler alle fire dage.

Du får et kort tilsendt inden rejsens begyndelse. Du behøver ikke at følges med flokken hele tiden. Hvis du går i almindeligt roligt tempo, med pauser, vil du være fremme til måltider, andagter m.m.

Møde med lokalsamfundene

Du vil opleve frivillige og ansatte i kirker, mølle- og kulsvierlaug, forsamlings- og menighedshuse på ruten, som inviterer indenfor og bidrager til deres del af fortællingen. Alt på ruten formidles dermed af mennesker, som har forskellige indsigter og forankring i kulturen og naturen. Der er dels de højt motiverede lokale folk, dels fagpersoner som naturvejleder, skovens ansatte eller arkæologer. Dette medvirker til en engageret, virkelighedsnær formidling og en samlet oplevelse af meget høj kvalitet. Du vil opleve natur og kultur både gennem stemninger og konkret kulturformidling. Du vil komme til at opleve og fornemme områdernes kendetegn og historier fra før og nu.

Oplevelser undervejs

På rejsen præsenteres og involveres kirker, landsbysamfund, forsamlingshuse, foreninger og laug, som de unikke kulturhistoriske rammer de er.

For eksempel vil du i Mårum møde kulsvierne. I Annisse vil den smukke bevaringsværdige vingård Garbolund være rammen for dit ophold.

Lokale dygtige musikere afholder koncerter undervejs, hvor bl.a. afslutningskoncerten i Tibirke Kirke er en utrolig stemningsfuld afslutning på fire dages mangfoldige kulturindtryk.

Der gøres en indsats for et æstetisk udtryk af høj kvalitet ved forplejningen, ligesom vi arbejder med at gøre madoplevelsen til en særlig erindring. Maden leveres dels af lokale frivillige, dels af den lokale forening Gribskov Spisekammer, som er en sammenslutning af fødevareproducerende virksomheder. Gribskov Spisekammer anvender fortrinsvis økologiske og lokalt producerede råvarer.

Frokosten lørdag på Pibe Mølle leveres af Restaurant Pibe Mølle, ligesom der den sidste dag spises frokost i Gretelys have.

 

Tisvilde Strand